Fuglsøcentret

Kunstudstilling i Foyer 

Året rundt er der spændende kunst på væggene i Fuglsøcentrets Foyer.

Udstillingerne arrangerer vi selv – eventuelt interesserede kunstnere er velkomne til at rette henvendelse til os på til@fuglsoecentret.dk


NY KUNSTNER I FOYER PÅ HOTEL FUGLSØCENTRET 24/09 – 16/12 2022

Fernisering den 24. september kl. 13.00 – 15.00

 

Jan Trane Eriksen (1949-2021) – Udvalgte værker

”Jeg opfatter virkeligheden gennem mine sanser, sætter en tolkning på papir eller lærred og får et resultat. Længere er den ikke.”- Citat af Jan Trane Eriksen

Kunstneren og mennesket Jan Trane Eriksen er her ikke mere – eller i hvert tilfælde ikke på et plan, hvor han kan kontaktes eller tale for sig selv. Hans sidste store ønske var, at den kunst, han elskede og skabte gennem hele sit liv, måtte leve videre. Vi – hans børn og hustru har derfor med stor tak, taget imod Peter Brinks’ venlige tilbud om at udstille en række af Jans værker på Fuglsøcentret. For her har Jan gennem årene dyrket en række andre store passioner; storslået natur, dejlig mad og skøn musik - i selskab med sine bedste venner. 

Heldigvis var Jan så elskværdig at efterlade sig nogle ord om sin kunst. Et af de citater står øverst i teksten her, og kunne i og for sig stå uden tolkning eller forklaring, for som han selv skriver – længere er den ikke… 

Men kan det så passe?

For Jan var som menneske og kunstner en sammensat størrelse. Vi har her valgt nogle nedslag i hans liv, for herigennem at fortælle noget om den kunst, som I frem til jul kan opleve på Fuglsøcentret.

Vi kalder udstillingen ”Genbrug” – en betegnelse Jan selv brugte, og som på mange måder inkarnerer hans tilgang til kunsten og livet. For Jan praktiserede genbrug. Ikke mindst i det hjem han skabte sammen med sin store og på bedste vis sammenbragte og tilvalgte familie. Enhver æggebakke, ispind og toiletrulle fortjente et ekstra liv; det være sig som brænde i ovnen, materiale til de mange projekter han selv havde, eller lavede sammen med sine børn og børnebørn.

Jan var heller ikke bange for at genbruge motiver, teknikker, lærreder eller pladerester fra trælasthandlen. Som I vil se på udstillingen, havde han perioder med ”besættelse”, hvor det samme motiv eller en bestemt æstetik går igen, lige justeret lidt her og der. Genbruget kommer helt konkret til udtryk i en række værker baseret på hans utrættelige studier af lossepladser, revnet vejbelægning og forvitret murværk. 

Af teknikker og motiver, som han gentagne gange vendte tilbage til, kan nævnes ”Musikbillederne”; alle frembragt med musik i ørerne og en blyant i hånden, på store stykker karton – herefter farvelagt efter nøje udvalgte principper – og altid med fugle som gennemgående figur. 

Menneskekroppen – ikke mindst den nøgne og kvindelige af slagsen, var et motiv, der fulgte Jan gennem hele livet. Han fortalte, han bedst kunne lide kvinder på grund af, at de tit havde nogle mere interessante former. Især gennem hans mange croquisstudier kommer æstetikeren Jan til syne. Kroppene er tegnet som en umiddelbart sanset form, da det var selve kroppens landskab – med buler og bølger, der interesserede ham. 

Eksempler på disse ”besættelser” kan ses på udstillingen.

Kroppens, kulturens og naturens landskaber optog Jan ligeværdigt som objekter i verden – mens lyset som med og modspiller i motivjagten, fulgte ham gennem alle de genrer, teknikker og materialer han udforskede. De store franske impressionister var en stor kilde til glæde og inspiration, hvilket forhåbentligt ses i de landskabsmalerier og akvarelskitser, der er udvalgt til udstillingen. 

De sidste år af sit liv gav Jan sig i kast med at studere akvatinte; en dybtryk-teknik på linje med koldnålsradering og kobberstik. Her genbrugte han en række af sine tidligere motiver og ideer, og skabte nogle spændende værker, som her er udstillet for første gang. 

Hvorom alt er – æstetikken gennemsyrede alt hvad Jan kastede sit blik på gennem såvel kunsten som livet. Hans kærlighed til billedkunsten i alle sine former var, ligesom hans nysgerrighed, vilje og evne til at lære nyt – evident                            .

 

Vi kunne blive ved med at fortælle om mennesket og kunstneren Jan Trane Eriksen. Men for nu vil vi lade kunsten tale for sig selv, og ønske jer rigtig god fornøjelse med at gå på opdagelse i det udsnit af hans livsværk, som vi – hans børn og hustru, har udvalgt til udstillingen.